Nyd pukkelhvalerne med omtanke

Pukkelhvalernes ankomst til Godthåbsfjorden er tegn på sommerens indtræden og sejlsæsonens start. Mange fra Nuuk og omegn ynder at nyde synet af pukkelhvalerne på tæt hold og der kan derfor være mange både rundt om dyrene på én gang. Men vi bør tage hensyn og nyde synet af hvalerne med omtanke.

Pukkelhvalerne påvirkes af bådtrafikken

Grønlands Naturinstitut har undersøgt, hvordan pukkelhvalerne bliver påvirket af både, som passerer dem tæt på og i høj fart. Undersøgelsen viste, at hvalerne dykkede oftere, svømmede hurtigere og at deres lange dyk, som de bruger til at søge føde i, blev meget kortere. Når hvalerne bliver forstyrret i at spise, kan det få betydning på længere sigt. Hvalerne bruger nemlig Godthåbsfjorden til at skaffe sig fedt nok på kroppen til at kunne svømme hele turen til Caribien og tilbage igen uden at spise. Ved at sejle helt tæt på snyder man samtidig sig selv for at kunne observere hvalens naturlige adfærd og få nogle rigtig spændende oplevelser, hvor hvalerne måske kommer endnu tættere på – helt af sig selv.

Sammen med Visit Greenland har Grønlands Naturinstitut udarbejdet et sæt retningslinjer for, hvordan man som bådfører kan mindske forstyrrelsen af hvalerne:

  • Sæt farten ned indenfor 500m af hvalen (ingen hækbølge).
  • Sejl ikke aktivt indenfor 50m af hvalen, men sæt motoren i tomgang eller sluk den (hvalerne registrerer især ændringen i lyd, når der gasses op og ned).
  • Undgå at sejle mod hvalen direkte for- eller bagfra.

GOD SEJLSÆSON